לידה, פיטורים והריון - המדריך המקוצר*

מאת: עו"ד עמית ורד.
לאור פניות רבות שקיבלנו לאחרונה מנשים בהריון שמעבידיהן קיפחו אותן באופן בוטה ורמסו את זכויותיהן בניגוד לחוק, החלטנו 'להרים את הכפפה' ולהביא בפניכם הפעם בכתבה זו מדריך מקוצר המתייחס לסוגיות החשובות בדיני עבודה - בקשר עם לידה, הריון ופיטורים.
הודעה למעביד על הריון
כל עובדת חייבת להודיע למעביד על היותה בהריון עד החודש החמישי.
עובדת המועסקת בעבודה עם חומרים מסוכנים ו/או רעילים ו/או מקור חום חייבת להודיע למעביד על היותה בהריון בתוך 10 ימים מהמועד שנודע לה על-כך.
בדיקות רפואיות במהלך הריון
אישה העובדת שבוע עבודה מלא, לפחות 4 שעות ביום, רשאית להיעדר 40 שעות במהלך הריונה לצורך בדיקות רפואיות הקשורות להריון, ללא פגיעה בשכר (ובמקרה של עד 4 שעות - 20 שעות, בהתאמה).
שמירת הריון
עובדת המצויה בשמירת הריון 30 ימים לפחות (לפי אישור רפואי), זכאית לקבל גמלה מהמוסד לביטוח הלאומי.
דמי לידה
עובדת ששולמו עבורה דמי הביטוח הלאומי במהלך 10 חודשים מתוך ה- 14 שקדמו ליום הלידה, או ב- 15 חודשים מתוך 22 חודשים שקדמו ללידה, זכאית לקבל דמי לידה בשיעור גובה שכרה ב- 3 החודשים שקדמו ללידה (עד לתקרה של מכפלת השכר הממוצע במשק ב- 4 בגין כל חודש).
טיפולי הפריה
עובדת המועסקת 5 ימים בשבוע רשאית להיעדר מהעבודה 16 ימים בשנה לצורך טיפולי הפריה, על חשבון חופשת מחלה, אך לא יותר מ- 4 סדרות טיפולים בשנה (ובמקרה של 6 ימים בשבוע - 20 ימים, בהתאמה).
הפלה
עובדת שהפילה (חו"ח) רשאית להיעדר בין שבוע ועד ל- 6 שבועות (לפי אישור רפואי), על חשבון ימי מחלה צבורים.
חופשת לידה
עובדת שילדה זכאית לקבל חופשת לידה של 12 שבועות. ניתן להתחיל את החופשה 6 שבועות לפני מועד הלידה (המשוער). במקרה של אשפוז האם ו/או התינוק ניתן להאריך את חופשת הלידה למשך זמן האשפוז (עד 4 שבועות). עובדת שעבדה לפחות 2 שנים לפני יציאתה לחופשת הלידה זכאית להאריך את החופשה בחודש אחד לכל 4 חודשי ותק (ועד שנה מהלידה). ההארכה מהווה חל"ט (חופשה ללא תשלום), במהלכה העובדת אינה צוברת זכויות, אולם נשמרים יחסי העבודה בין הצדדים (עובדת-מעביד).
במהלך חופשת הלידה נשמר רצף יחסי העבודה (עובדת-מעביד).
תקופת החופשה נכללת בחישוב הזכאות לדמי הבראה, אך לא לענין חופשה שנתית.
עובדת הזכאית להפרשת תשלומים לקרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקרן השתלמות ושעבדה לפחות 6 חודשים אצל אותו מעביד לפני הריונה, זכאית להמשך ההפרשות הללו מצד המעסיק (בתנאי שמעבירה גם את חלקה בהפרשות).
אין חובה על המעביד להשאיר ברשות העובדת רכב צמוד ו/או טלפון נייד, אלא הדבר תלוי בהסכם העבודה, או בנוהג הקיים במקום העבודה הספציפי.
הזכות לפטר עובדת בהריון
ראשית, חשוב לדעת, כי זכותו של מעביד לפטר עובדת בהריון מוגבלת לעומת זכותו לפטר עובדת שאינה בהריון.
סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים, התשי"ד - 1954 מבחין בין 2 המקרים הבאים: 1. העובדת עבדה לפחות 6 חודשים (אצל אותו מעביד); 2. העובדת עבדה (אצל אותו מעביד) תקופה הקצרה מ- 6 חודשים.
יצוין, כי החוק חל גם במקרה שמדובר בעובדת זמנית.
במקרה הראשון, המעביד אינו רשאי לפטר את העובדת ההרה, אלא אם ביקש ואף קיבל היתר מיוחד משר העבודה והרווחה. ההיתר לא יינתן אם סיבת הפיטורים נעוצה בעובדה שהעובדת בהריון. מעביד המפר זאת מבצע עבירה פלילית וצפוי לעונש מאסר ו/או קנס כספי.
במקרה השני, בעקרון, המעביד רשאי לפטר את העובדת ההרה, שכן זכותו לנהל את עסקיו על-פי שיקול דעתו. יחד עם זאת, הלכה למעשה, אין המדובר בזכות מוחלטת לפטר, שכן על המעביד מוטלת החובה החוקית לנהוג בתום-לב כלפי העובדת. ובמה דברים אמורים? לדוגמא, פיטורי עובדת בהריון והעסקת עובדת אחרת (שאינה בהריון), עם אותם כישורים, במקומה, ייחשב, לכאורה, כמעשה פיטורים בחוסר תום-לב, ומשכך תהא לעובדת זכאות לקבלת פיצויים. וכך, במקרה מסויים, בו השתכנע בית הדין לעבודה שעילת פיטורי העובדת היתה הריונה נקבע, כי הדבר מהווה פגיעה בעקרון השוויון והמעביד חויב לפצות את העובדת בתשלום שכר העבודה לו היתה צפויה עד למועד הלידה, וכן תשלום עבור 3 חודשים נוספים.
נטל ההוכחה בדבר פיטורים עקב הריון
כאשר העובדת טוענת כי פוטרה בשל היותה הרה, אזי הנטל רובץ על המעביד להוכיח מצדו שהעילה לפיטוריה אינה קשורה להיותה הרה. כמו כן, יצוין, כי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח - 1988 מאפשר לתבוע פיצויים מוגדלים ללא הוכחת נזק, בסך של עד 50,000 ₪ בגין פיטורים שלא כדין של עובדת הרה.
החובה להשיב את העובדת לעבודה
על-פי החוק, המעביד אינו רשאי לפטר עובדת שחזרה מחופשת לידה במהלך 45 ימים שלאחר חזרתה. כלומר, המעביד חייב להשיב את העובדת לעבודתה, ולחילופין לשלם לה שכר בגין התקופה האמורה. בנסיבות בהן עובדת (שעבדה מעל שנה) פוטרה מעבודתה במהלך ה- 45 יום, קבע בית הדין לעבודה, כי על המעביד לפצותה בתשלום שכר עבור 45 יום, בדמי הודעה מוקדמת לפי שכר של חודש ימים (מתום ה- 45 יום), וכן בפיצויי פיטורים.
אישה שהתפטרה תוך 9 חודשים מהלידה זכאית לפיצויי פיטורים
החוק קובע שאישה המתפטרת בתוך 9 חודשים מיום שילדה אך ורק על-מנת לטפל בתינוק שנולד תהא זכאית לפיצויי פיטורים למרות שהתפטרה. הנטל רובץ על המעביד להוכיח, כי העובדת התפטרה שלא על-מנת לטפל בתינוקה, אלא מסיבה אחרת.
לסיום, נעיר, כי אמנם התייחסנו כאן רק לזכויותיהן של העובדות, אולם גם לגברים מוקנות על-פי החוק זכויות מסוימות רבות בהקשר זה, ועל כך כבר בפעם אחרת.
בברכת מזל טוב!
*כתבה זו אינה מהווה ייעוץ משפטי, אלא מידע כללי בלבד. לאתר ו/או לכותב ו/או למי מטעמם לא תהא אחריות ו/או חבות כל שהן לגבי תוכנה. בכל מקרה, יש לקבל ייעוץ מעורך-דין הבקיא בתחום.
|