תאונות דרכים - המדריך המלא*

בחרתי לפתוח את המדור המשפטי של אתר 'מקומון.נט' בסדרת כתבות המסבירות את נושא הפיצויים המגיעים לכל אחת ואחד מאיתנו בגין נזקי גוף, אשר נגרמו עקב תאונות דרכים, וכן את נושא ביטוח הרכב המנועי בכלל.
בסדרת כתבות ראשונות שהכינותי, אבהיר לכם את השאלות והבעיות בהן עשויים להיתקל נהגים בנושא פיצויי הנזיקין וביטוחי הרכב, כאשר אתמקד בנושאים אלו מנקודת מבטו של הנהג.
אני אשתדל להעביר לכם את לשון החוק, סעיפיו השונים ופירושם, בשפה קלה ופשוטה על מנת שתוכלו להיטיב ולהבין את המשמעות האמיתית מאחורי הניסוחים המשפטיים ולהפיק בצורה זו את מרב התועלת מהזכויות העומדות לכם כמבוטחים בפוליסת ביטוח 'חובה', צד ג' ומקיף.
לצערי, כבעלים של משרד עורכי-דין העוסק, בין היתר, בתחום של נזקי גוף עקב תאונות דרכים, הרי שמסגרת עבודתנו אנו נתקלנו לא אחת במתחזים למינהם, המצהירים על תאונות שלא היו ולא נבראו. מעשים אלו גורמים להעלאת פרמיות הביטוח לכולנו ובעיקר פוגעים בנפגעים האמיתיים בתאונות הדרכים. (לכן, כל ה"תובעים הסדרתיים", אשר מחפשים עצות להכנסה צדדית שנתית, יכולים לדלג למדור אחר).
ראשית, כולי תקווה, כי איש לא יזדקק למדריך זה, וכי כל מלה שנכתבת בנושא זה תהפוך למיותרת, אולם מאחר והמצב בכבישים ידוע לכולנו, נתחיל בהסבר קצר על מהות החוק הקרוי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975 (אנו נכנה אותו בקיצור "החוק").
החוק חוקק על-מנת שכל אדם, אשר נפגע בתאונת דרכים, בהיותו נהג, נוסע או הולך רגל יהא זכאי לקבלת פיצוי עבור הנזקים הגופניים והנפשיים, אשר נגרמו לו, וזאת ללא צורך בהוכחת אשמה. החוק כינה זאת בשם אחריות מוחלטת'. לדוגמא: ניתן לומר, כי גם אם אתה, כנהג, בהיסח הדעת, "נכנסת" ברכב שלפניך והרכב שלך מבוטח בפוליסת ביטוח חובה, אזי מגיע לך פיצוי בגין נזקיך, ולכן לא צריך להילחץ, אפילו כאשר אתה אשם בתאונה, ולחשוש לתבוע בגין נזקי גוף שנגרמו לך.
ככלל, התביעה הנה נגד חברת הביטוח "שלך", אשר הנפיקה את פוליסת ביטוח החובה של הרכב בו נסעת (גם אם לא בבעלותך, לדוגמא: רכב מחברת השכרה). הנהג, והנוסעים יתבעו את חברת הביטוח של הרכב בו הם נסעו. לעומת זאת, הולך רגל יתבע את חברת הביטוח של 'הרכב הפוגע'.
במידה והרכב המעורב בתאונת הדרכים אינו מבוטח ו/או לא ידועה זהות הרכב הפוגע (תאונת 'פגע וברח'), הרי שהחוק דאג לפיצוי בגין נזקי גוף. פיצוי זה מתבצע באמצעות הקרן לנפגעי תאונות דרכים, ובקיצור "קרנית" (הפיצוי ניתן בכפוף לסייגים שונים).
זאת ועוד, במקרה של תאונה, רצוי שיהיו ברכב מצלמה, כלי כתיבה, והכי חשוב – 'טופס פרטי תאונה', אשר ימולא, בעת הצורך. מיד לאחר התאונה, קשה מאוד לזכור את כל הפרטים אותם יש לרשום, ולפיכך רצוי שלא להסתמך על הפרטים שהצד השני "מנדב". יש לבדוק היטב את כל פרטי הנהג והרכב בהתאם למסמכים, קרי: תעודת זהות, רשיון הרכב ופוליסת הביטוח. חשוב למלא טופס זה במלואו בכל סוג של תאונה (נזקי גוף/רכוש/צד ג').
גם במידה ואינכם בעל הפוליסה (לדוגמא: נוסע, הולך רגל), יש למלא את כל הפרטים לפי הנוסח המצוין מטה, וכן לדאוג לצילומי המסמכים, אשר יפורטו בהמשך לשם מיצוי זכויותיכם המשפטיות.
טופס הפרטים לדוגמא:
רכב א' (הרכב שבו נפגעת כנהג או כנוסע, או הרכב שפגע בך כהולך רגל):
1. שם הנהג __ ת.ז. כתובת ____________________
טלפון טלפון נייד תאריך לידה __________________
מספר רשיון הנהיגה ותוקף _________ מספר הרכב ____________________
שם חברת הביטוח מספר פוליסה _____________________________
שם בעל פוליסת הביטוח (במידה ואינו תואם לשם הנהג) _______________________________
נפגעים נוספים ברכב זה (שם ות.ז): ____________________________________________
רכב ב' (הרכב הנפגע/פוגע שהיה מעורב בתאונה – 'הצד השני', או הולך הרגל שנפגע):
2. שם הנהג (או הולך הרגל) ___ ת.ז. כתובת __________________
טלפון _____ ___ טלפון נייד תאריך לידה _________________
מספר רשיון הנהיגה ותוקף ___________ מספר הרכב __________________
שם חברת הביטוח מספר פוליסה _____________________________
שם בעל פוליסת הביטוח (במידה ואינו תואם לשם הנהג) _______________________________
נפגעים נוספים ברכב זה (שם ות.ז.): ____________________________________________
עדים לתאונה (שם, ת.ז., כתובת, טלפון):
3. ____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
תיאור התאונה ונזק כללי לרכבים המעורבים:
4. ____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
בכל מקרה יש לצלם ולשמור עותק נוסף של המסמכים הבאים:
רשיון נהיגה, רשיון רכב, תעודת ביטוח חובה (כל המסמכים תקפים לתאריך התאונה).
חשוב לציין, כי סדרת הכתבות יסקרו באופן כללי בלבד את החוק ומשמעותו, וכי כל מקרה לגופו עשוי להיות כפוף לסייגים שונים, כלומר, מקרים בהן החוק אינו תקף לגביהם, או לגביהם נקבעו בחוק הסדרים שונים. לכן, בכל מקרה של תאונה עם נפגעים, מומלץ מאוד להיוועץ בעורך-דין הבקיא בנושא.
המשך בכתבה הבאה.
עמית ורד, עורך-דין
ע. ורד ושות', משרד עורכי-דין
*כתבה זו אינה מהווה ייעוץ משפטי. לאתר 'קהילה נט' ו/או לח"מ ו/או מי מטעמם לא תהא אחריות ו/או חבות כל שהן לגבי תוכנה. בכל מקרה, יש לקבל ייעוץ ספציפי מעורך-דין.
|